Neuengamme

Concentratiekamp Neuengamme

Neuengamme is een klein dorp in het Noorden van Duitsland, een 20-tal km van de Hanzestadt Hamburg. Nu is het een rustig dorp op het platteland, maar met een verschrikkelijke geschiedenis. Vanaf 1938 tot 1945 bevond zich hier het hoofdkamp van één van de grootste concentratiekampen van Duitsland: het “Konzentrationslager (KZ) Neuengamme”.

De buitenkampen

Met zijn 87 buitenkampen was het één van de meest dodelijke concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog. Meer dan 100.000 mensen, van alle nationaliteiten, werden er gevangen gezet en meer dan 55.000 ervan vonden hier de dood, dat is ongeveer 1 op 2! De gevangenen werden opgehangen, vergast en uitgedund door de uiterst slechte arbeidsomstandigheden en onmenselijke behandelingen. Er zaten ongeveer 3650 Belgen gevangen.

 

Nieuws

Boek verschenen over Shandelah, een buitenkamp van Neuengamme

“Het Schandelah-Wohld-concentratiekamp 1944-1945 – een subkamp van het concentratiekamp Neuengamme” – Uitgegeven door Diethelm Krause-Hotopp. Schandelah-Wohld was een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme en bestond van mei 1944 tot april 1945. Verschillende Belgen kwamen in dit satellietkamp terecht. Recent verscheen een boek (enkel in het Duits) dat voor het eerst de geschiedenis van deze historische …

3 mei 1945 – 3 mei 2020: 75 jaar bevrijding

Vandaag, op 3 mei 2020 kunnen, vanwege het coronavirus, de grote herdenkingen ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme niet doorgaan. De Gedenkstätte KZ Neuengamme koos er toch voor een virtuele herdenking te lanceren op volgende website: http://www.kz-gedenkstaette-neuengamme.de/75befreiung Videoboodschap voorzitter Mark Van den Driessche Vandaag om 10u werd de Belgische …

Belgische Vriendenkring Neuengamme

De Belgische Vriendenkring Neuengamme heeft, vanaf zijn onstaan in 1945, als voornaamste doel de politieke gevangenen van Neuengamme en hun rechthebbenden te verenigen en ervoor te zorgen dat deze gruwelijke feiten blijvend herinnerd en herdacht worden.

Activiteiten

De vereniging organiseert jaarlijks een herdenkingsreis naar Neuengamme en zijn buitenkampen en neemt deel aan verschillende plechtigheden ter herdenking van en herinnering aan de politieke gevangenen in het algemeen en Neuengamme in het bijzonder.

Daarnaast onderzoekt de vereniging de historiek van de Belgen in Neuengamme en helpt ze de mensen die op zoek zijn naar gegevens van gevangen Belgen in Neuengamme.