Neuengamme

Concentratiekamp Neuengamme

Neuengamme is een klein dorp in het Noorden van Duitsland, een 20-tal km van de Hanzestadt Hamburg. Nu is het een rustig dorp op het platteland, maar met een verschrikkelijke geschiedenis. Vanaf 1938 tot 1945 bevond zich hier het hoofdkamp van één van de grootste concentratiekampen van Duitsland: het “Konzentrationslager (KZ) Neuengamme”.

De buitenkampen

Met zijn 87 buitenkampen was het één van de meest dodelijke concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog. Meer dan 100.000 mensen, van alle nationaliteiten, werden er gevangen gezet en meer dan 55.000 ervan vonden hier de dood, dat is ongeveer 1 op 2! De gevangenen werden opgehangen, vergast en uitgedund door de uiterst slechte arbeidsomstandigheden en onmenselijke behandelingen. Er zaten ongeveer 3650 Belgen gevangen.

Belgische Vriendenkring Neuengamme

De Belgische Vriendenkring Neuengamme heeft, vanaf zijn onstaan in 1945, als voornaamste doel de politieke gevangenen van Neuengamme en hun rechthebbenden te verenigen en ervoor te zorgen dat deze gruwelijke feiten blijvend herinnerd en herdacht worden.

Activiteiten

De vereniging organiseert jaarlijks een herdenkingsreis naar Neuengamme en zijn buitenkampen en neemt deel aan verschillende plechtigheden ter herdenking van en herinnering aan de politieke gevangenen in het algemeen en Neuengamme in het bijzonder.

Daarnaast onderzoekt de vereniging de historiek van de Belgen in Neuengamme en helpt ze de mensen die op zoek zijn naar gegevens van gevangen Belgen in Neuengamme.

Nieuws

VRIENDENKRING VAN NEUENGAMME – 28 oktober 2017 Plechtigheid aan de Onbekende Soldaat – Algemene Vergadering en Banket

ZATERDAG 28 OKTOBER 2017 Wij hopen dat u talrijk aanwezig zult zijn op deze Algemene Vergadering van onze Vriendenkring. Dit ter nagedachtenis aan onze familieleden en vrienden die in concentratiekampen zijn omgekomen en ter herdenking van de 76ste verjaardag van het vertrek van het eerste konvooi naar Duitsland. Programma van de dag. 9u15 Eerbetoon …

Drone- beelden van KZ Neuengamme

Het Duitse magazine BILD heeft de acht grootste naziconcentratiekampen gedocumenteerd met een drone, waaronder het concentratiekamp KZ Neuengamme (Hamburg – Duitsland) Het filmfragment vind je hier.   De dronebeelden van de andere 7 concentratiekampen vind je hier.