Neuengamme

Concentratiekamp Neuengamme

Neuengamme is een klein dorp in het Noorden van Duitsland, een 20-tal km van de Hanzestadt Hamburg. Nu is het een rustig dorp op het platteland, maar met een verschrikkelijke geschiedenis. Vanaf 1938 tot 1945 bevond zich hier het hoofdkamp van één van de grootste concentratiekampen van Duitsland: het “Konzentrationslager (KZ) Neuengamme”.

De buitenkampen

Met zijn 87 buitenkampen was het één van de meest dodelijke concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog. Meer dan 100.000 mensen, van alle nationaliteiten, werden er gevangen gezet en meer dan 55.000 ervan vonden hier de dood, dat is ongeveer 1 op 2! De gevangenen werden opgehangen, vergast en uitgedund door de uiterst slechte arbeidsomstandigheden en onmenselijke behandelingen. Er zaten ongeveer 3650 Belgen gevangen.

 

Nieuws

Overweldigende succes voor “Ort der Verbundenheid” – De financiële middelen worden schaars

Mensen uit de hele wereld reageerden op de oproep om een poster te ontwerpen  voor hun familieleden die in het concentratiekamp Neuengamme gevangen zaten. De affiche-ontwerpen worden overgebracht op drukplaten, die permanent en openbaar worden tentoongesteld op het terrein van de Gedenkstätte KZ Neuengamme. Zo kunnen de affiches steeds opnieuw worden gedrukt en kunnen ze …

De herdenkingsplaatsen van KZ Neuengamme gesloten voor publiek.

Aandacht: vanaf 14 maart 2020 zijn de herdenkingsplaatsen van het concentratiekamp Neuengamme, Bullenhuser Damm, Fuhlsbüttel, Poppenbuttel en het infopaviljoen van denk.mal Hannoverscher gesloten voor het publiek op beslissing van de autoriteiten. Dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Geen enkele activiteit vind er nog plaats tot nader order.

Plechtigheden in Gedenkstätte KZ Neuengamme mei 2020 geannulleerd. Ook opening “Ort der Verbundenheit” uitgesteld.

De Gedenkstätte KZ Neuengamme moet helaas de herdenkingen van de 75ste verjaardag van de bevrijding van de concentratiekampen in mei 2020 annuleren. De reden hiervoor is het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarom is ook de officiële opening van het “Ort der Verbundenheit“ uitgesteld, waarschijnlijk tot half november 2020. Wij zullen …

Belgische Vriendenkring Neuengamme

De Belgische Vriendenkring Neuengamme heeft, vanaf zijn onstaan in 1945, als voornaamste doel de politieke gevangenen van Neuengamme en hun rechthebbenden te verenigen en ervoor te zorgen dat deze gruwelijke feiten blijvend herinnerd en herdacht worden.

Activiteiten

De vereniging organiseert jaarlijks een herdenkingsreis naar Neuengamme en zijn buitenkampen en neemt deel aan verschillende plechtigheden ter herdenking van en herinnering aan de politieke gevangenen in het algemeen en Neuengamme in het bijzonder.

Daarnaast onderzoekt de vereniging de historiek van de Belgen in Neuengamme en helpt ze de mensen die op zoek zijn naar gegevens van gevangen Belgen in Neuengamme.