Neuengamme

Concentratiekamp Neuengamme

Neuengamme is een klein dorp in het Noorden van Duitsland, een 20-tal km van de Hanzestadt Hamburg. Nu is het een rustig dorp op het platteland, maar met een verschrikkelijke geschiedenis. Vanaf 1938 tot 1945 bevond zich hier het hoofdkamp van één van de grootste concentratiekampen van Duitsland: het “Konzentrationslager (KZ) Neuengamme”.

De buitenkampen

Met zijn 87 buitenkampen was het één van de meest dodelijke concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog. Meer dan 100.000 mensen, van alle nationaliteiten, werden er gevangen gezet en zeker 42.900 ervan vonden hier de dood, dat is bijna 1 op 2! De gevangenen werden opgehangen, vergast en uitgedund door de uiterst slechte arbeidsomstandigheden en onmenselijke behandelingen. Er zaten ongeveer 3650 Belgen gevangen.

Nieuws

De grootste bankoverval aller tijden – over verzet en Neuengamme

Frank Krake schreef een paar jaar terug het succesvolle boek “De laatste getuige, de man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde”, waarin het beklijvende verhaal van Wim Alosery, overlevende van een paar Neuengamme bijkampen en het bombardement op de Cap Arcona, werd beschreven.   Nu schreef Frank een nieuw boek “De grootste bankoverval …

Opnieuw reizen naar Neuengamme in 2022

In 2020 en 2021 konden onze reizen niet doorgaan. In mei 2022 organiseert de Belgische Vriendenkring Neuengamme samen met de NCPGR Meensel-Kiezegem ’44 ter gelegenheid van de 77ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme een gezamenlijke vijfdaagse herinneringsreis van 30 april t.e.m. 4 mei 2022. Programma: Zaterdag 30 april: Vertrek uit België – …

Algemene Vergadering met bezoek aan het legermuseum

Onze vergadering  gaat door op zaterdag 23 oktober 2021  om 10 uur in het Koninklijk Museum van het Leger en het Skycafé, Jubelpark 3 te 1000 Brussel.  We zullen er ook de slachtoffers Politieke Gevangenen herdenken en onze overleden leden, door ons driehoekig bloemstuk te plaatsen in het museum, bij de grote wandfoto van Politieke …

Belgische Vriendenkring Neuengamme

De Belgische Vriendenkring Neuengamme heeft, vanaf zijn onstaan in 1945, als voornaamste doel de politieke gevangenen van Neuengamme en hun rechthebbenden te verenigen en ervoor te zorgen dat deze gruwelijke feiten blijvend herinnerd en herdacht worden.

Activiteiten

De vereniging organiseert jaarlijks een herdenkingsreis naar Neuengamme en zijn buitenkampen en neemt deel aan verschillende plechtigheden ter herdenking van en herinnering aan de politieke gevangenen in het algemeen en Neuengamme in het bijzonder.

Daarnaast onderzoekt de vereniging de historiek van de Belgen in Neuengamme en helpt ze de mensen die op zoek zijn naar gegevens van gevangen Belgen in Neuengamme.