Neuengamme

Concentratiekamp Neuengamme

Neuengamme is een klein dorp in het Noorden van Duitsland, een 20-tal km van de Hanzestadt Hamburg. Nu is het een rustig dorp op het platteland, maar met een verschrikkelijke geschiedenis. Vanaf 1938 tot 1945 bevond zich hier het hoofdkamp van één van de grootste concentratiekampen van Duitsland: het “Konzentrationslager (KZ) Neuengamme”.

De buitenkampen

Met zijn 87 buitenkampen was het één van de meest dodelijke concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog. Meer dan 100.000 mensen, van alle nationaliteiten, werden er gevangen gezet en zeker 42.900 ervan vonden hier de dood, dat is bijna 1 op 2! De gevangenen werden opgehangen, vergast en uitgedund door de uiterst slechte arbeidsomstandigheden en onmenselijke behandelingen. Er zaten ongeveer 3650 Belgen gevangen.

Nieuws

Zesdaagse reis naar Neuengamme en buitenkampen – schrijf je nu in!

Ook dit jaar organiseert onze vriendenkring een zesdaagse herinneringsreis naar Neuengamme en zijn bijkampen.  Het is een meerdaags programma van 30 april 2024 t.e.m. 5 mei 2024 waarbij we een aantal plekken bezoeken waar Belgen in gevangenschap zaten en we wonen verschillende plechtigheden bij in het hoofdkamp en diverse buitenkampen. Interesse in deze boeiende reis? …

Herinneringsreis 2023 naar Neuengamme

In 2023, met de 78ste verjaardag van de bevrijding van de concentratiekampen, staat opnieuw een herdenkingsreis gepland  naar Neuengamme en een aantal buitenkampen. U vindt het programma van deze editie hieronder. Programma: Zaterdag 29/04: Vertrek uit België – bezoek en plechtigheid KZ Sandbostel  – overnachting in Bremen Zondag 30/04:  Bezoek buitenkampen Bremen (o.a. KZ Schützenhof, Blumenthal, Valentin Bunker,… …

Belgische Vriendenkring Neuengamme

De Belgische Vriendenkring Neuengamme heeft, vanaf zijn onstaan in 1945, als voornaamste doel de politieke gevangenen van Neuengamme en hun rechthebbenden te verenigen en ervoor te zorgen dat deze gruwelijke feiten blijvend herinnerd en herdacht worden.

Activiteiten

De vereniging organiseert jaarlijks een herdenkingsreis naar Neuengamme en zijn buitenkampen en neemt deel aan verschillende plechtigheden ter herdenking van en herinnering aan de politieke gevangenen in het algemeen en Neuengamme in het bijzonder.

Daarnaast onderzoekt de vereniging de historiek van de Belgen in Neuengamme en helpt ze de mensen die op zoek zijn naar gegevens van gevangen Belgen in Neuengamme.