Neuengamme

Concentratiekamp Neuengamme

Neuengamme is een klein dorp in het Noorden van Duitsland, een 20-tal km van de Hanzestadt Hamburg. Nu is het een rustig dorp op het platteland, maar met een verschrikkelijke geschiedenis. Vanaf 1938 tot 1945 bevond zich hier het hoofdkamp van één van de grootste concentratiekampen van Duitsland: het “Konzentrationslager (KZ) Neuengamme”.

De buitenkampen

Met zijn 87 buitenkampen was het één van de meest dodelijke concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog. Meer dan 100.000 mensen, van alle nationaliteiten, werden er gevangen gezet en zeker 42.900 ervan vonden hier de dood, dat is bijna 1 op 2! De gevangenen werden opgehangen, vergast en uitgedund door de uiterst slechte arbeidsomstandigheden en onmenselijke behandelingen. Er zaten ongeveer 3650 Belgen gevangen.

Nieuws

Algemene Vergadering met bezoek aan het legermuseum

Onze vergadering  gaat door op zaterdag 23 oktober 2021  om 10 uur in het Koninklijk Museum van het Leger en het Skycafé, Jubelpark 3 te 1000 Brussel.  We zullen er ook de slachtoffers Politieke Gevangenen herdenken en onze overleden leden, door ons driehoekig bloemstuk te plaatsen in het museum, bij de grote wandfoto van Politieke …

Herdenkingen April-Mei 2021 betreffende de 76ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme

Ook dit jaar kunnen de belangrijke plechtigheden die plaatsvinden voor de 76ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp en haar buitenkampen niet fysiek doorgaan door de coronapandemie. Onze jaarlijkse herinneringsreis die volgende week zou starten kon jammer genoeg niet gepland worden en zullen we opnieuw een jaartje moeten uitstellen. Op heel wat plaatsen vinden …

Nieuwe gedenkplaats voor nabestaanden in Neuengamme

Op 13 november 2020 werd de “Ort der Verbundenheit” officieel geopend op de gronden van de Gedenkstätte Neuengamme. Jammer genoeg kon niemand van onze Belgische Vriendenkring Neuengamme aanwezig zijn ter plaatse. Verschillende leden volgden de plechtigheid wel via de livestream op Instagram.     Je kan de herhaling van de livestream bekijken op instagram: https://www.instagram.com/neuengamme.memorial/channel/ …

Belgische Vriendenkring Neuengamme

De Belgische Vriendenkring Neuengamme heeft, vanaf zijn onstaan in 1945, als voornaamste doel de politieke gevangenen van Neuengamme en hun rechthebbenden te verenigen en ervoor te zorgen dat deze gruwelijke feiten blijvend herinnerd en herdacht worden.

Activiteiten

De vereniging organiseert jaarlijks een herdenkingsreis naar Neuengamme en zijn buitenkampen en neemt deel aan verschillende plechtigheden ter herdenking van en herinnering aan de politieke gevangenen in het algemeen en Neuengamme in het bijzonder.

Daarnaast onderzoekt de vereniging de historiek van de Belgen in Neuengamme en helpt ze de mensen die op zoek zijn naar gegevens van gevangen Belgen in Neuengamme.