Neuengamme

Concentratiekamp Neuengamme

Neuengamme is een klein dorp in het Noorden van Duitsland, een 20-tal km van de Hanzestadt Hamburg. Nu is het een rustig dorp op het platteland, maar met een verschrikkelijke geschiedenis. Vanaf 1938 tot 1945 bevond zich hier het hoofdkamp van één van de grootste concentratiekampen van Duitsland: het “Konzentrationslager (KZ) Neuengamme”.

De buitenkampen

Met zijn 87 buitenkampen was het één van de meest dodelijke concentratiekampen uit de tweede wereldoorlog. Meer dan 100.000 mensen, van alle nationaliteiten, werden er gevangen gezet en meer dan 55.000 ervan vonden hier de dood, dat is ongeveer 1 op 2! De gevangenen werden opgehangen, vergast en uitgedund door de uiterst slechte arbeidsomstandigheden en onmenselijke behandelingen. Er zaten ongeveer 3650 Belgen gevangen.

 

Nieuws

Nieuwe herdenkingsplaats “Ort der Verbundenheit” is klaar voor inhuldiging. Neem deel met de naam van jouw familielid!  

Het heeft even geduurd om een concreet project uit te werken en om de financiering rond te krijgen. Nu is het zover! Op het terrein van de Gedenkstätte KZ Neuengamme wordt nu een herdenkingsplaats met de naam “Ort der Verbundenheit” (plaats van solidariteit, verbondenheid) gecreëerd. Het wordt een groeiende en actieve herdenkingsplaats voor familieleden van …

Herdenkingsreis Neuengamme en bijkampen mei 2020 n.a.v. de 75ste verjaardag van de bevrijding van de kampen.

De Belgische Vriendenkring Neuengamme organiseert samen NCPGR Meensel-Kiezegem ’44 ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme een gezamenlijk vierdaagse herinneringsreis van 1 t.e.m. 4 mei 2020.   Programma: Vrijdag 1 mei: Vertrek uit België – Geleid bezoek aan Bremen-Blumenthal en Valentin Bunker Zaterdag 2 mei: Geleid bezoek Bullenhuser Damm …

Belgische Vriendenkring Neuengamme

De Belgische Vriendenkring Neuengamme heeft, vanaf zijn onstaan in 1945, als voornaamste doel de politieke gevangenen van Neuengamme en hun rechthebbenden te verenigen en ervoor te zorgen dat deze gruwelijke feiten blijvend herinnerd en herdacht worden.

Activiteiten

De vereniging organiseert jaarlijks een herdenkingsreis naar Neuengamme en zijn buitenkampen en neemt deel aan verschillende plechtigheden ter herdenking van en herinnering aan de politieke gevangenen in het algemeen en Neuengamme in het bijzonder.

Daarnaast onderzoekt de vereniging de historiek van de Belgen in Neuengamme en helpt ze de mensen die op zoek zijn naar gegevens van gevangen Belgen in Neuengamme.