Boek verschenen over Shandelah, een buitenkamp van Neuengamme

“Het Schandelah-Wohld-concentratiekamp 1944-1945 – een subkamp van het concentratiekamp Neuengamme” – Uitgegeven door Diethelm Krause-Hotopp.

Schandelah-Wohld was een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme en bestond van mei 1944 tot april 1945. Verschillende Belgen kwamen in dit satellietkamp terecht.

Recent verscheen een boek (enkel in het Duits) dat voor het eerst de geschiedenis van deze historische locatie samenbrengt.

Het boek beschrijft de bouw en het einde van het kamp, documenteert de lange en moeilijke weg naar de oprichting van een gedenkteken in 1985 en werpt licht op het belang van de overlevenden van het kamp en hun rol die ze speelden als  getuigen voor de hedendaagse generaties.

Het boek geeft dus een klare kijk op de geschiedenis van het onmenselijke naziconcentratiekampsysteem en tegelijkertijd op de herinneringscultuur na 1945 – tot aan het onderzoek van deze historische plek door studenten van vandaag.

Met een voorwoord van:
Lucette Malbecq, weduwe van erevoorzitter Victor Malbecq (+) van de Belgische Vriendenkring Neuengamme
Mark van den Driessche, voorzitter Belgische Vriendenkring Neuengamme
Rudi Beken, bestuurlid van onze vriendenkring en burgemeester van Tielt Winge.

Het boek is verkrijgbaar via de website van de uitgever: https://www.einert-krink.de/produkte/das-konzentrationslager-schandelah-wohld/