De grootste bankoverval aller tijden – over verzet en Neuengamme

Frank Krake schreef een paar jaar terug het succesvolle boek “De laatste getuige, de man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde”, waarin het beklijvende verhaal van Wim Alosery, overlevende van een paar Neuengamme bijkampen en het bombardement op de Cap Arcona, werd beschreven.
 
Nu schreef Frank een nieuw boek “De grootste bankoverval aller tijden. Het waargebeurde verhaal van een groep heldhaftige verzetsvrienden” over Nederlanders in het verzet die door hun actie eindigden in het concentratiekamp Neuengamme, en met een link naar België. Meer over dit laatste in ons volgend tijdschrift nr. 2022/2.
 
 
De grootste bankoverval aller tijden’ van Frank Krake, Uitgeverij Achtbaan, 431 blz.  https://www.uitgeverijachtbaan.nl of in de boekhandel.
 
Covertekst:
Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.
 
Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.
 
Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld.
 
Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.
 
De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek.
De jacht is begonnen…
 
De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog.