De ontruiming en de drijvende concentratiekampen …

Vanaf 19 april 1945 werd het hoofdkamp Neuengamme nabij Hamburg ook ontruimd. De concentratiekampen hadden immers van Heinrich Himmler het bevel gekregen ervoor te zorgen dat er geen gevangenen levend in de handen van de geallieerden vielen.  Zo’n 10.000 overblijvende gevangenen werden per goederenwagon naar Lubeck gebracht waar ze iets later ingescheept werden en naar één van de schepen gebracht voor de kust van Neustadt in Holstein.

Plan locatie boten
Archiv Neuengamme -Grafik Teßmer-Hokema; nach einem Faltblatt des Förderkreises Cap Arcona Gedenken

Hier lagen drie drijvende concentratiekampen met zo’n 10.000 gevangenen aan boord. Eén van die schepen was het luxeschip de Cap Arcona. In de ruimen leden ze honger, dorst, werden ziek en velen stierven.

Cap Arcona
Athen
Thielbek