De laatste twee dagen …

Vandaag, 75 jaar geleden verlieten de laatste gevangen het ondertussen volledig opgeruimde hoofdkamp te Neuengamme. In de avond van 2 mei ontdekte een verkenningsploeg van de Britse geallieerden het verlaten kamp. De dag nadien op 3 mei namen de Britten het “lege” concentratiekamp in. De gevangenen zelf bevonden zich nog in de drijvende concentratiekampen op de Baltische zee.

Het hoofdkamp Neuengamme – (Archiv Gedenkstätte KZ Neuengamme)

Morgen 75 jaar geleden, op 3 mei 1945 werden tijdens een Britse luchtaanval die bedoeld was om een deel van de Duitse troepen te verhinderen over zee te vluchten langs de Baltische Zee, de voor Neustadt liggende schepen “Cap Arcona” en “Thielbek” gebombardeerd en vatten vuur.

De brandende Cap Arcona (IWM CR 227)

Bijna 7.000 gevangenen verbrandden, verdronken of werden bij reddingspogingen neergeschoten. Slechts een 500-tal opvarenden, 450 van de Cap Arcona en 50 van de Thielbek, overleefden deze ramp. Het derde schip de “Athen”, met nog zo’n 2.000 gevangenen aan boord lag op het moment van de aanval aan wal in Neustadt en werd even later door de Britten bevrijd. Een bevrijding die een wrange nasmaak had.

De brandende schepen van aan de kust gezien op 3 mei 1945 – (Stadsarchiv Neustadt in Holstein)

 

Lees meer over het einde van de oorlog in het concentratiekamp Neuengamme: https://vriendenkringamicaleneuengamme.be/nl/geschiedenis-kz-neuengamme/einde-van-de-oorlog-en-de-bevrijding/