3 mei 1945 – 3 mei 2020: 75 jaar bevrijding

Vandaag, op 3 mei 2020 kunnen, vanwege het coronavirus, de grote herdenkingen ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme niet doorgaan. De Gedenkstätte KZ Neuengamme koos er toch voor een virtuele herdenking te lanceren op volgende website: http://www.kz-gedenkstaette-neuengamme.de/75befreiung

Videoboodschap voorzitter Mark Van den Driessche

Vandaag om 10u werd de Belgische Vriendenkring Neuengamme met tal van andere internationale vriendenkringen van voormalige gevangenen van het concentratiekamp Neuengamme verwacht op de grote herdenking van 75 jaar “ramp in de Lubeckertbocht” waarbij bijna 7.000 gevangenen van het concentratiekamp Neuengamme, op een zucht van de bevrijding, stierven. Ook een aantal overlevenden zouden aanwezig geweest zijn.

Wij zijn gedwongen deze herdenking ieder afzonderlijk te doen vanuit ons huis. Symbolisch leggen wij toch de herdenkingskrans van de Belgische Vriendenkring Neuengamme neer aan het monument in Neustadt in Holstein.

Krans Belgische Vriendekring Neuengamme aan Cap Arconamonument Neustadt in Holstein 2019

In ons hart zijn we vandaag toch ter plaatse en herdenken we de vele doden alsook diegenen die de ramp overleefden en bevrijd werden door de Britse troepen.

Neustadt in Holstein lanceerde een website om op deze belangrijke dag toch virtueel deze herdenking de nodige aandacht te geven. http://gedenkencaparcona.kjn-neustadt.de/

Om 16u30 werd de Belgische Vriendenkring Neuengamme, samen met tal van andere internationale vriendenkringen van voormalige gevangenen en hun nabestaanden alsook zo’n 2.000 genodigden, verwacht op een grootse internationale herdenking voor 75 jaar bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme en alle buitenkampen in het hoofdkamp Neuengamme zelf. Ook een 40-tal overlevenden uit verschillende landen zouden aanwezig geweest zijn.

3 mei 2020 – Kleine ingetogen ceremonie deze ochtend aan het centraal monument in Neuengamme – foto Christine Eckel

Er werden toch in beperkte kring bloemen gelegd deze ochtend. Onze Duitse vrienden hebben vandaag een krans neergelegd aan het monument in naam van de Belgische Vriendenkring Neuengamme.

De krans die deze ochtend neergelegd werd voor de Belgische Vrienxenkring Neuengamme – 3 mei 2020 – Foto Christine Eckel

Wij zijn hen hier zeer dankbaar voor. In ons hart zijn we vandaag toch ter plaatse en herdenken allen die geleden hebben in dit verschrikkelijke concentratiekamp, de vele doden alsook diegenen die levend, maar getekend, terugkeerden. Van de vermoedelijk 3.650 Belgen die in Neuengamme zaten zijn er zo’n 2.000 die nooit levend terugkeerden naar België. We herdenken hen.