Herdenkingen April-Mei 2021 betreffende de 76ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme

Ook dit jaar kunnen de belangrijke plechtigheden die plaatsvinden voor de 76ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp en haar buitenkampen niet fysiek doorgaan door de coronapandemie. Onze jaarlijkse herinneringsreis die volgende week zou starten kon jammer genoeg niet gepland worden en zullen we opnieuw een jaartje moeten uitstellen.

Op heel wat plaatsen vinden wel virtuele herdenkingen plaats of maakt men een digitaal monument op internet. We geven u een overzicht. Voor sommige zaken moet u zich op voorhand registreren of inschrijven. Kijk dus goed bij de afzonderlijke activiteiten. Indien er wijzigingen zouden optreden zullen we dit hier aanpassen. Dit is een lijst van gekende initiatieven. Deze is niet volledig

Zondag 2 Mei 2021 10:00–12:00 – Online  – „I just wanted to get it out of my mind”

Generatiegesprek met een overlevende van het concentratiekamp Neuengamme en de ramp op de Cap Arcona Marian Hawling en zijn familie (enkel Engelstalig).

Inschrijven via: http://www.fes.de/lnk/zeitzeugen2021


Zondag 2 Mei 2021: 16:00–16:45 – Online – Digitales Plakatieren/Digitaal posters kleven – KZ gedenkstätte Neuengamme

Digitaal moment (Engels en Duitstalig) Terwijl op in het “Ort der Verbundenheit” posters worden opgehangen, zullen familieleden van overlevenden van de concentratiekampen verhalen vertellen over hun familie. Inschrijven is noodzakelijk via volgende link:


Zondag 2 Mei 2021: 16:45–17:45 – Online – Digitale bijeenkomst voor familieleden van voormalige gevangenen van concentratiekamp Neuengamme

Nabestaanden uit vele landen zijn betrokken bij de “Ort der Verbundenheit” of het multimediaproject “#WaswillstDutun?”. De digitale bijeenkomst biedt de mogelijkheid om andere actieve nabestaanden te leren kennen en informatie uit te wisselen over de landsgrenzen heen. Dit digitale evenement is niet toegankelijk voor het publiek, enkel voor nabestaanden! Aanmelding voor nabestaanden kan tot 28 April 2021 via ng1.ngoarch@gedenkstaetten.hamburg.de  (Ole Holst). De bijeenkomst is in het Duits en Engels.


Maandag 3 mei 2021 om 10:00: Livestream van een stille herdenking aan het Ehrenfriedhof Cap Arcona in Nuestadt in Holstein

De vertalingen van alle toespraken voor de herdenkingen van Cap Arcona op 3 mei om 10.00 uur en 11.00 uur zullen beschikbaar zijn in de volgende talen: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Pools en Russisch
Livestream in Neustadt vanaf 10 uur op https://youtu.be/TDKQzFBlFNQ
Herdenkingsvideo vanaf 11 uur op:

Maandag 3 Mei 2021 17:00-19:00 – KZ Gedenkstätte Neuengamme

Herdenking ter gelegenheid van de 76e verjaardag van het einde van de oorlog en de bevrijding van de concentratiekampen. De grotere internationale herdenking die voor 3 mei 2021 gepland was, moet dit jaar helaas opnieuw worden afgelast vanwege de Covid 19-epidemie.

Op 3 mei om 17.00 uur zullen de gedenkplaats van het concentratiekamp Neuengamme en de Amicale Internationale KZ Neuengamme de verjaardag van de bevrijding herdenken in een herdenkingsevenement met toespraken, muzikale bijdragen en een stille herdenking bij de het internationaal monument van het concentratiekamp Neuengamme, alsook met een speciale multimediareportage. De herdenking moet zonder publiek plaatsvinden vanwege de corona. Het wordt rechtstreeks op internet uitgezonden op volgende link https://www.kz-gedenkstaette-neuengamme.de/livestream/ . Vertalingen in het Frans en Engels zullen beschikbaar zijn.

Programma:

Welkomstwoord:

  • Dr. Oliver von Wrochem, directeur van de gedenkplaats van het concentratiekamp Neuengamme.

Sprekers:

  • Dr. Peter Tschentscher, eerste burgemeester van de Vrije Hanzestad Hamburg.
  • Maria Bering, ministerieel directeur en hoofd van de groep “Geschiedenis, gedenken” bij de federale regeringscommissaris voor cultuur en media
  • Karin Prien, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de deelstaat Sleeswijk-Holstein
  • Livia Fränkel, overlevende van het concentratiekamp Neuengamme
  • Dr. Martine Letterie, voorzitter van de Amicale Internationale KZ Neuengamme

Initiatieven uit Buitenkampen:

Sandbostel:  www.sandbostel76.de

Wöbbelin: https://www.gedenkstaetten-woebbelin.de/veranstaltungskalender/digitale-gedenkwoche-vom-25-april-bis-08-mai-2021/

Bullenhuser Damm: https://youtu.be/7lzwQ1ZsIXk

Gardelegen: https://gedenkstaette-gardelegen.sachsen-anhalt.de/news-detail/news/gedenkstaette-gardelegen-grussbotschaften-zum-76-jahrestag-des-massakers-in-der-isenschnibber-feldsc/

https://gedenkstaette-gardelegen.sachsen-anhalt.de/angebote/gegenwart-der-erinnerung-presence-of-memory/

Bergen-Belsen: https://www.befreiung1945.de/de/76-jahre-befreiung/