Opnieuw reizen naar Neuengamme in 2022
In 2020 en 2021 konden onze reizen niet doorgaan. In mei 2022 organiseert de Belgische Vriendenkring Neuengamme samen met de NCPGR Meensel-Kiezegem ’44 ter gelegenheid van de 77ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme een gezamenlijke vijfdaagse herinneringsreis van 30 april t.e.m. 4 mei 2022.
Programma:
Zaterdag 30 april: Vertrek uit België – Bezoek aan Sheppau/Schandelah
Zondag 1 mei: Bezoek Bergen-Belsen en KZ Gedenkstätte Neuengamme
Maandag 2 mei: Geleid bezoek Bullenhuser Damm en enkele WOII gerelateerde locaties in Hamburg haven en stad – Vrije namiddag in Hamburg
Dinsdag 3 mei: Plechtigheden n.a.v. 77 jaar bevrijding van de kampen in Neustadt-in-Holstein(ramp Cap Arcona) en in het hoofdkamp Neuengamme
Woensdag 4 mei: Geleid bezoek aan Bremen-Blumenthal en Valentin Bunker – terugkeer naar België
Meer info en alle details vind je hier!
Algemene Vergadering met bezoek aan het legermuseum
Onze vergadering gaat door op zaterdag 23 oktober 2021 om 10 uur in het Koninklijk Museum van het Leger en het Skycafé, Jubelpark 3 te 1000 Brussel. We zullen er ook de slachtoffers Politieke Gevangenen herdenken en onze overleden leden, door ons driehoekig bloemstuk te plaatsen in het museum, bij de grote wandfoto van Politieke Gevangenen in een concentratiekamp.
Om 10.00 uur is er een groepsbezoek aan het museum (zonder gids). U kan bijvoorbeeld de tentoonstelling “Oorlog Bezetting Bevrijding (1940-1944)”bezoeken. Samenkomst aan de hoofdingang vanaf 9u30. Om 12 uur herdenken wij de slachtoffers van de concentratiekampen. Daarna is er in het Sky Café een kleine algemene vergadering, gevolgd door een koud buffet (drank en koffie inbegrepen).
Alle info vindt u hier!
Herdenkingen April-Mei 2021 betreffende de 76ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme
Ook dit jaar kunnen de belangrijke plechtigheden die plaatsvinden voor de 76ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp en haar buitenkampen niet fysiek doorgaan door de coronapandemie. Onze jaarlijkse herinneringsreis die volgende week zou starten kon jammer genoeg niet gepland worden en zullen we opnieuw een jaartje moeten uitstellen.
Op heel wat plaatsen vinden wel virtuele herdenkingen plaats of maakt men een digitaal monument op internet. We geven u een overzicht. Voor sommige zaken moet u zich op voorhand registreren of inschrijven. Kijk dus goed bij de afzonderlijke activiteiten. Indien er wijzigingen zouden optreden zullen we dit hier aanpassen. Dit is een lijst van gekende initiatieven. Deze is niet volledig
Zondag 2 Mei 2021 10:00–12:00 – Online – „I just wanted to get it out of my mind”
Generatiegesprek met een overlevende van het concentratiekamp Neuengamme en de ramp op de Cap Arcona Marian Hawling en zijn familie (enkel Engelstalig).
Inschrijven via: http://www.fes.de/lnk/zeitzeugen2021
Zondag 2 Mei 2021: 16:00–16:45 – Online – Digitales Plakatieren/Digitaal posters kleven – KZ gedenkstätte Neuengamme
Digitaal moment (Engels en Duitstalig) Terwijl op in het “Ort der Verbundenheit” posters worden opgehangen, zullen familieleden van overlevenden van de concentratiekampen verhalen vertellen over hun familie. Inschrijven is noodzakelijk via volgende link:
Zondag 2 Mei 2021: 16:45–17:45 – Online – Digitale bijeenkomst voor familieleden van voormalige gevangenen van concentratiekamp Neuengamme
Nabestaanden uit vele landen zijn betrokken bij de “Ort der Verbundenheit” of het multimediaproject “#WaswillstDutun?”. De digitale bijeenkomst biedt de mogelijkheid om andere actieve nabestaanden te leren kennen en informatie uit te wisselen over de landsgrenzen heen. Dit digitale evenement is niet toegankelijk voor het publiek, enkel voor nabestaanden! Aanmelding voor nabestaanden kan tot 28 April 2021 via ng1.ngoarch@gedenkstaetten.hamburg.de (Ole Holst). De bijeenkomst is in het Duits en Engels.
Maandag 3 mei 2021 om 10:00: Livestream van een stille herdenking aan het Ehrenfriedhof Cap Arcona in Nuestadt in Holstein
Maandag 3 Mei 2021 17:00-19:00 – KZ Gedenkstätte Neuengamme
Herdenking ter gelegenheid van de 76e verjaardag van het einde van de oorlog en de bevrijding van de concentratiekampen. De grotere internationale herdenking die voor 3 mei 2021 gepland was, moet dit jaar helaas opnieuw worden afgelast vanwege de Covid 19-epidemie.
Op 3 mei om 17.00 uur zullen de gedenkplaats van het concentratiekamp Neuengamme en de Amicale Internationale KZ Neuengamme de verjaardag van de bevrijding herdenken in een herdenkingsevenement met toespraken, muzikale bijdragen en een stille herdenking bij de het internationaal monument van het concentratiekamp Neuengamme, alsook met een speciale multimediareportage. De herdenking moet zonder publiek plaatsvinden vanwege de corona. Het wordt rechtstreeks op internet uitgezonden op volgende link https://www.kz-gedenkstaette-neuengamme.de/livestream/ . Vertalingen in het Frans en Engels zullen beschikbaar zijn.
Programma:
Welkomstwoord:
- Dr. Oliver von Wrochem, directeur van de gedenkplaats van het concentratiekamp Neuengamme.
Sprekers:
- Dr. Peter Tschentscher, eerste burgemeester van de Vrije Hanzestad Hamburg.
- Maria Bering, ministerieel directeur en hoofd van de groep “Geschiedenis, gedenken” bij de federale regeringscommissaris voor cultuur en media
- Karin Prien, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de deelstaat Sleeswijk-Holstein
- Livia Fränkel, overlevende van het concentratiekamp Neuengamme
- Dr. Martine Letterie, voorzitter van de Amicale Internationale KZ Neuengamme
Initiatieven uit Buitenkampen:
Sandbostel: www.sandbostel76.de
Bullenhuser Damm: https://youtu.be/7lzwQ1ZsIXk
Bergen-Belsen: https://www.befreiung1945.de/de/76-jahre-befreiung/
Nieuwe gedenkplaats voor nabestaanden in Neuengamme
De Belgische Vriendenkring Neuengamme mag 75 kaarsjes uitblazen
Op 17 oktober 2020 vierde onze Belgische Vriendenkring Neuengamme met heel wat leden de 75ste verjaardag van onze vereniging. We kwamen samen in het legermuseum te Brussel waar we een boeiende rondleiding kregen in de WOII expo “Oorlog – bezetting – bevrijding”. Aansluitend vond onze algemene vergadering plaats. Deze werd traditiegetrouw afgesloten met een feestelijke lunch, uiteraard veilig georganiseerd en in de nodige “bubbels”. Ondanks de beperkende maatregelen was het een zeer aangename dag en zagen vele leden elkaar na langere tijd terug. Proficiat met ons 75-jarig bestaan!
De foto van deze feestelijke gebeurtenis, weliswaar één met mondmaskers, krijgt een ereplaatsje in de geschiedenisboeken van onze vereniging.
Enkele sfeerbeelden. (Foto’s: Luc Van de Weghe)
Onze vereniging bestaat 75 jaar. Algemene vergadering met rondleiding!
In 2020 gaat de algemene vergadering door op zaterdag 17 oktober 2020 te Brussel.
Het betreft een speciale editie dit jaar want onze vereniging bestaat 75 jaar! Daarom hebben we een speciaal programma waarbij de algemene vergadering gecombineerd wordt met een geleide rondleiding in de WOII expo “oorlog, bezetting, bevrijding” van het Koninklijk museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis te Brussel en daarna uiteraard afgesloten wordt met een diner.
Alle praktische info en inschrijvingsformulier vind je hier. Schrijf je snel in!
Meer info over de expo vind je hier
Alle leden ontvangen hier een uitnodiging voor via het tijdschrift.
Boek verschenen over Shandelah, een buitenkamp van Neuengamme
“Het Schandelah-Wohld-concentratiekamp 1944-1945 – een subkamp van het concentratiekamp Neuengamme” – Uitgegeven door Diethelm Krause-Hotopp.
Schandelah-Wohld was een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme en bestond van mei 1944 tot april 1945. Verschillende Belgen kwamen in dit satellietkamp terecht.
Recent verscheen een boek (enkel in het Duits) dat voor het eerst de geschiedenis van deze historische locatie samenbrengt.
Het boek beschrijft de bouw en het einde van het kamp, documenteert de lange en moeilijke weg naar de oprichting van een gedenkteken in 1985 en werpt licht op het belang van de overlevenden van het kamp en hun rol die ze speelden als getuigen voor de hedendaagse generaties.
Het boek geeft dus een klare kijk op de geschiedenis van het onmenselijke naziconcentratiekampsysteem en tegelijkertijd op de herinneringscultuur na 1945 – tot aan het onderzoek van deze historische plek door studenten van vandaag.
Met een voorwoord van:
Lucette Malbecq, weduwe van erevoorzitter Victor Malbecq (+) van de Belgische Vriendenkring Neuengamme
Mark van den Driessche, voorzitter Belgische Vriendenkring Neuengamme
Rudi Beken, bestuurlid van onze vriendenkring en burgemeester van Tielt Winge.
Het boek is verkrijgbaar via de website van de uitgever: https://www.einert-krink.de/produkte/das-konzentrationslager-schandelah-wohld/
De herdenkingen in de Duitse media
Ondanks de annuleringen van alle grote plechtigheden, pikte de Duitse media deze stille of virtuele herdenkingen toch op en gaf er zowel in geschreven pers als op televisie de nodige zichtbaarheid aan.
Je vindt diverse artikels en nieuwsreportages op volgende links van de Duitse media.
Tagesschau (75. Jahrestag Untergang der Cap Arcona)
ZDF (75 Jahre Kriegsende)
NDR (Gedenken nicht nur virtuell)
NDR (Briten stoßen 1945 auf leeres Lager)
Hamburg Journal (Tschentscher und Veit bei Neuengamme Gedenken)
Die Welt (Gedenken an Jahrestag der Befreiung)
Bergedorfer Zeitung (Stilles Gedenken)
taz (Schuld ohne Sühne)
taz (Tod auf der Ostsee)
Deutschlandfunk (Tragödie der Cap Arcona)
3 mei 1945 – 3 mei 2020: 75 jaar bevrijding
Vandaag, op 3 mei 2020 kunnen, vanwege het coronavirus, de grote herdenkingen ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme niet doorgaan. De Gedenkstätte KZ Neuengamme koos er toch voor een virtuele herdenking te lanceren op volgende website: http://www.kz-gedenkstaette-neuengamme.de/75befreiung
Videoboodschap voorzitter Mark Van den Driessche
Vandaag om 10u werd de Belgische Vriendenkring Neuengamme met tal van andere internationale vriendenkringen van voormalige gevangenen van het concentratiekamp Neuengamme verwacht op de grote herdenking van 75 jaar “ramp in de Lubeckertbocht” waarbij bijna 7.000 gevangenen van het concentratiekamp Neuengamme, op een zucht van de bevrijding, stierven. Ook een aantal overlevenden zouden aanwezig geweest zijn.
Wij zijn gedwongen deze herdenking ieder afzonderlijk te doen vanuit ons huis. Symbolisch leggen wij toch de herdenkingskrans van de Belgische Vriendenkring Neuengamme neer aan het monument in Neustadt in Holstein.

In ons hart zijn we vandaag toch ter plaatse en herdenken we de vele doden alsook diegenen die de ramp overleefden en bevrijd werden door de Britse troepen.
Neustadt in Holstein lanceerde een website om op deze belangrijke dag toch virtueel deze herdenking de nodige aandacht te geven. http://gedenkencaparcona.kjn-neustadt.de/
Om 16u30 werd de Belgische Vriendenkring Neuengamme, samen met tal van andere internationale vriendenkringen van voormalige gevangenen en hun nabestaanden alsook zo’n 2.000 genodigden, verwacht op een grootse internationale herdenking voor 75 jaar bevrijding van het concentratiekamp Neuengamme en alle buitenkampen in het hoofdkamp Neuengamme zelf. Ook een 40-tal overlevenden uit verschillende landen zouden aanwezig geweest zijn.

Er werden toch in beperkte kring bloemen gelegd deze ochtend. Onze Duitse vrienden hebben vandaag een krans neergelegd aan het monument in naam van de Belgische Vriendenkring Neuengamme.

Wij zijn hen hier zeer dankbaar voor. In ons hart zijn we vandaag toch ter plaatse en herdenken allen die geleden hebben in dit verschrikkelijke concentratiekamp, de vele doden alsook diegenen die levend, maar getekend, terugkeerden. Van de vermoedelijk 3.650 Belgen die in Neuengamme zaten zijn er zo’n 2.000 die nooit levend terugkeerden naar België. We herdenken hen.